Vodič o kupnji nekretnina za strance

Građani država EU
Fizičke i pravne osobe iz država članica Europske unije stječu pravo vlasništva na nekretninama u Republici Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i državljani Republike Hrvatske (ipak postoje ograničenja, vidi niže).

Građani država koje nisu članice EU
Strani državljani iz zemalja izvan EU mogu kupovati nekretnine po principu reciprociteta. Kada kupujete nekretninu, neophodno je tražiti odobrenje od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Strani državljani bez uzajamnog pristanka / uzajamnosti, mogu kupiti nekretninu na ime tvrtke. Tvrtka treba biti osnovana sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. U tom slučaju nekretninu kupuje hrvatska tvrtka u vlasništvu stranaca.

Ograničenja
Strani državljani nisu u mogućnosti kupiti i registrirati slijedeću imovinu na svoje ime:
  • Poljoprivredno zemljište
  • Nekretnine koje se nalaze u zaštićenim područjima prirode

Angažiranjem naše Agencije cijeli proces kupnje nekretnine u Republici Hrvatskoj je siguran i jednostavan. U nastavku se možete upoznati sa osnovnim fazama kupoprodajnog procesa, korak-po-korak:


1. Uredite svoje financije
Prije nego što počnete s pretraživanjem nekretnina, preporučamo da organizirate/definirate svoje financije, a u slučaju kredita provjerite i dogovorite s bankom iznos i osnovne uvjete kreditiranja. Ovaj korak će vam dati uvid sa koliko novca za kupnju nekretnine raspolažete, što će u konačnici utjecati na uvjete pretrage.

2. Obratite nam se i registrirajte svoju potražnju
Prvi korak u pronalaženju idealne nekretnine za vas je da registrirate svoj zahtjev kod nas pozivom na +385 (0)21 260 792 za nekretnine na jadranskoj obali ili na +385 (0)1 301 1383 za Zagreb ili pošaljite nam upit e-mailom na adresu: info@biliskov.com, tako da možete prezentirati svoje želje i zahtjeve izravno s našim lokalnim agentima.
Također možete pogledati našu trenutnu cjelokupnu ponudu na www.biliskov.com i poslati upit za bilo koju zanimljivu nekretninu. Sa mogućnošću odabira između više od 2.000 nekretnina, možete biti sigurni da imamo ono što tražite.

3. Pronalaženje prave nekretnine za Vas

Kada imamo jasnu viziju i razumijemo kakvu nekretninu tražite, ponuditi ćemo Vam popis nekretnina koje odgovaraju vašem zahtjevu. Također ćemo redovito obnavljati ponudu i informirati Vas putem biltena ili e-maila o novim nekretninama, izdvojenim ponudama, sniženjima cijene... Nema potrebe da tražite sami i trošite svoje vrijeme, mi ćemo vam naći idealnu nekretninu, čak i ako nije trenutno u našoj ponudi!

4. Organiziranje kvalitetnih obilazaka
Mi se trudimo uštedjeti vaše vrijeme i zato ćemo vas odvesti u obilazak samo onih nekretnina koje smatramo da su najbolje za vas. Naše radno vrijeme prilagoditi ćemo vašim potrebama, a nije nam problem organizirati obilazak nekretnina i poslije radnog vremena ili vikendom. Naši uredi u Zagrebu, Splitu i Kaštelima su otvoreni od ponedjeljka do petka od 9:00-17:00, subotom 09:00-13:00, a naše telefonske linije su na raspolaganju svaki dan od 8 - 20 sati.
Možemo vam ponuditi i prijevoz do odabranih nekretnina. Tijekom obilaska mi ćemo vas usmjeravati i savjetovati, te odmah odgovoriti na sva pitanja koja se mogu pojaviti.

5. Davanje ponude
Jednom kada ste pronašli svoj savršenu nekretninu i dali ponudu, mi ćemo obavijestiti vlasnika i ispregovarati za vas najbolju moguću cijenu. Osim cijene, mi ćemo ispregovarati sve ostale uvjete uobičajne u procesu kupoprodaje (evidencija režija, rokovi iseljenja, opremljenost, popravci itd).
Pregovori ne predstavljaju nikakvu zakonsku obvezu za obje strane sve dok nisu potpisani ugovori.

6. Prihvaćanje ponude
Kad je prodavatelj prihvatio ponudu, mi ćemo organizirati sastanak između Vas kao kupca i vlasnika kao prodavatelja kako bi definirali cijeli popis detalja koji su neophodni za sastavljanje Ugovora i uspješnog realiziranja posla.

7. Angažiranje odvjetničkog društva
Nakon što su svi uvjeti i detalji definirani i dogovoreni mi ćemo proslijediti sve informacije odvjetničkom društvu koje će temeljito prekontrolirati dokumentaciju, poput prava vlasništva, posjedovnog lista itd. Ali ne brinite, naš iskusni agenti će vas voditi kroz proces i obavještavati o svakoj odrađenoj promjeni.

8. Predugovor i novčani polog
Na temelju dogovorenih uvjeta između kupca i prodavatelja, odvjetnik sastavlja Predugovor koji obvezuje stranke na sklapanje glavnog Ugovora, nakon ispunjenja nekog uvjeta i / ili nakon određenog vremenskog razdoblja, uz obavezan gotovinski polog koji obično iznosi 10% od kupovne cijene (poznatiji kao 'kapara').

9. Procjena vrijednosti nekretnine i kreditiranje
Nakon što je potpisao Predugovor kupac (najćešće) odlazi u banku i dogovora kreditiranje. Banka će procijeniti vašu buduću nekretninu uz pomoć vlastitih procjenitelja. Nakon toga banci obično treba 30 - 45 dana za obradu kredita i isplatu sredstava.

10. Sklapanje Ugovora i ovjera
Kada je banka odobrila kreditiranje, odvjetnik sastavlja Ugovor o kupnji nekretnine na temelju nagodbe stranaka iz Predugovora. Potpisani Ugovor mora biti ovjeren od strane javnog bilježnika. U ovoj fazi cijeli iznos kupoprodaje je isplaćen prodavatelju.
Odvjetnik sastavlja prijedlog za uknjižbu vlasništva i podnosi ga Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda, kao i poreznu prijavu i ostale potrebne dokumente poreznim tijelima. Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj iznosi 3%.

11. Završetak posla
Mi ćemo vam dostaviti ključeve vaše nekretnine nakon što je novac doznačen na račun prodavatelja. Čestitamo, kupili ste nekretninu u Hrvatskoj! To je vrijeme za zadovoljstvo a vaš agent će se pobrinuti za dovršetak postupka. On / ona će Vam dostaviti Vlasnički list sa vašim imenom na njemu i sa svim komunalnijama prebačenim na vaše ime.VAŽNE ČINJENICE:
Prije zaključenja pravnog posla potrebno je pribaviti PDV broj izdan od strane Porezne uprave.
Da bi registrirali imovinu u zemljišnim knjigama potrebno je dostaviti kopiju putovnice prethodno ovjerenu u Uredu javnog bilježnika.

Dodatni troškovi vezani uz kupnju nekretnina:
Porez na promet nekretnina iznosi 3%.
Agencijska provizija iznosi 2% (+ PDV), koja uključuje odvjetničku naknadu.


ZANIMLJIVOSTI:
Udio stranih kupaca u ukupnom broju transakcija u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina je 14-16%. Stranci posjeduju više od 50.000 nekretnina u Hrvatskoj.
Najveći broj nekretnina su kupili građani Slovenije, zatim građani Njemačke, Austrije, Italije, Mađaske, Ujedinjenog kraljevstva, Švedske, Slovačke, Norveške, Francuske itd.


GRAĐANI RUSIJE:
Kako je potpisan reciprocitet između Hrvatske i Rusije, ruski građani također mogu kupiti nekretnine kao privatne osobe, preko dobivanja odobrenja od Ministarstva pravosuđa u Republici Hrvatskoj.
Biliškov Nekretnine i naš pravni tim će se pobrinuti za svu potrebnu dokumentaciju pa je postupak prijenosa vlasništva na ime kupca glatko i jednostavno.

Mi smo uspješno ishodili brojne vlasničke listove ruskim građanima, stoga možemo jamčiti za naš rad i kvalitetu.BILIŠKOV NEKRETNINE
Potpuna usluga, u pravom smislu te riječi.
Od dubinske provjere i pripreme nekretnine za prodaju do prijenosa vlasništva te vašeg useljenja
sa svim komunalijama prebačenim na vaše ime.
'Ključ u ruke' za nas nije samo fraza.


USLUGA KAKVU ZASLUŽUJETE. IME KOJEM VJERUJETE.

Kontakti

Zagreb
+385 (0)1 301 1383
zagreb@biliskov.com
Kaštel Stari
+385 (0)21 260 792
nekretnine@biliskov.com
Split
+385 (0)21 332 755
split@biliskov.com
German Representative
germany@biliskov.com
 
Swedish Representative
sweden@biliskov.com
 
Polish Representative
poland@biliskov.com
 
UK Representative
+385 (0)98 411 775
ukagen@biliskov.com
Russian Representative
+385 (0)98 411 790
russia@biliskov.com
 
French Representative
francais@biliskov.com
 
 
Skype
biliskov.nekretnine
biliskov.split

Članstva

.

Priznanja

.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?